Chystáme sa grilovať a po dobrom mäsku, vždy dobre padne aj sladká bodka na záver. Tak jedna taká bodka je.
Prísady:
Cesto: 5 vajec, 5 PL kryštálového cukru, 2 PL hladkej múky, 2 PL polohrubej múky
Krém: 1l mlieka, 3 Zlaté klasy (mala som iba dva, tak som tretí dala vanilkový puding a dobré bolo), 6 PL kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 rastlinný tuk, 2 balíčky vanilkových keksov, hotová čokoládová poleva na odzobenie (alebo 100g čokolády na varenie a 100g rastlinného tuku)
A ideme na to:
Všetko, čo potrebujeme, vajíčka už mám rozdelené na bielka a žĺtka.
Bielka s cukrom vymiešame na sneh.
A tu ho máme, keď si dobre pozriete fotku, dole to farebné pod stolom je Maťko, práve tam priliezol a začal ožužlávať nohu stoličky. :-)
Ale späť k receptu: k snehu primiešame obe múky a všetky žĺtka. Ale jemne, aby nám nevyfučal vzduch s cesta. A nezabudnite obe múky do cesta preosiať, cesto je potom nadýchanejšie. ;-)
Všetko pekne zmiešané a vyliate na plech. Rovnomerne rozotrieť a šup do trúby na 15-20 min, pri teplote 160°C. Ja som trúbe nakázala na cesto fúkať horúci vzduch, ale keď máte takú s kúrením hore a dole, treba teplotu vyššiu asi 180°C a pre tých, čo sa zahrávajú s plynom platí stupeň č. 3.
Cesto je upečené, nezľaknite sa je dosť tenké, ale je to vlastne iba základňa, takže je to ok. A pustíme sa do krému.
Mlieko si rozdeľte do hrnca a do nejakej misky, pomer nechám na vás. Do mlieka v hrnci šupnite cukor kryštálový aj vanilínový a začnite ohrievať. V mlieku v miske rozpustite Zlaté klasy. Keď mlieko v hrnci vrie, vlejte do neho to z misky a začnite miešať. Miešať treba riadne, aby sa krém nepripálil a to po dobu 1-2 minút, alebo kým sa vám nezdá krém dostatočne hustý.
Ešte do horúceho krému všupnite celé rastlinné maslo a poriadne ho vmiešajte. Najlepšie sa to robí ručným šľahačom a nezľaknite sa, maslo má tendenciu sa najprv, ľudovo povedané, zgrcnúť. Ale keď miešate dostatočne dlho krém sa vráti do peknej hladkej konzistencie.
Šup s krémom na koláč, pekne rovnomerne rozotrieť. Môžete aj trochu ujesť, ale nie viac ako jednu tretinu, nech zostane niečo aj na koláč. Krém necháme trošku vychladnúť. Zatiaľ môžete nakŕmiť svoje ratolesti, ako som spravila ja (výsledok kŕmenia je v článku Matej 365 - 3.deň), alebo si na chvíľku vyložiť nohy.
Na krém poukladáme úhladne keksy. Nevadí, ani že sú niektoré polámané, to zakryjeme čokoládou.
Ak máte kúpenú hotovú polevu, zohrejte podľa návodu a šupnite na koláč. Ak máte čokoládu na varenie a rastlinné maslo, šup s ním do misky a s tou do vodného kúpeľa. A môžete aj trošku miešať, aby sa pekne maslo a čokoláda spojili.
Roztopenou čokoládou treba pokryť všetky keksy. Najlepšie sa to všetko vychladí v chladničke. Takže ešte tak 2 hodinky strpenia.
Voila, dobrú chuť. Prvý koštovník - Maco, oblizoval sa až za ušami.
Komentáre
recept vyskúšam .
cesto: 150 g polohrubej múky , 75 g práškový cukor , 75 g masla ( môže byť aj Hera ) , 1 celé vajíčko + žĺtko , sneh z 1 bielka , 1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva . Všetko sa vymieša a ako posledné sa pridá sneh a rozotrie sa na vymastený plech . ( plech nemúčiť !!!! ) . používam veľký plech . na toto rozotrené surové cesto sa dá plnka .
plnka: do mixéra dať 750 g tvarohu ( 3 kocky klasického tvarohu ) , 1/2 l mlieka , 150 g práškového cukru , 1 balíček vanilkového cukru , 1 zlatý klas , 1 dcl oleja , 4 žĺtky , 1 celé vajce . Rozmixovať a vyliať na surové cesto . plnka je dosť tekutá , ale pečením pekne stuhne .
spolu pečieme cca 30 min v stredne vyhriatej rúre . ja mám teplovdzdušnú a dávam tých 180 st.
pred dopečením vyšľahám z bielkov sneh a pridám 4 polievkové lyžice kryštálového cukru a rozotriem na koláč a ešte nechám dopiecť do zhnednutia . krájam po vychladnutí horúcim nožom . a môže sa papať . dobrú chuť .
oprava
a jeden dodatok z môjho 3bitu..vhodný pre slávnostnejšie momenty..
salko varím viac,ako dve hodiny..občas ho vo vodnom kúpeli obrátim,nech je celé dobre uvarené..potom dám do mixera heru a potroške pridávam uvarene salko,až sa urobi hladučký krem..a s tym už viete čo..:)))
ten krém je fasa aj do papierovych košíčkov..niečo,ako šuhajdy..do čokoládového obalu..suprove..:)))
dobrú chuť..:)))
mňaaaam..